Zatmění Slunce

Úplné zatmění Slunce se neopakuje v našich krajích určitě každý rok, ale pravý astronomický nadšenec za ním může vyrazit třeba do Indonésie. Tento článek je o tom, jak naše rodinka honila Slunce. Najdete zde i fotografie včetně expozičních časů a vybavení, které použil autor článku Andrej Macenauer.

Na zatmění Slunce jsme vyrazili z italských Dolomit, kde jsme končili náš 10-ti denní pobyt. Původně jsme chtěli pozorovat zatmění u jezera Mondsee. Při příjezdu do Lientzu pouštím Radio Karnten. Hlásí, že nejlepší podmínky se předpokládají na východě Rakouska se zhruba 60% pravděpodobností jasné oblohy. A tak přichází změna plánu.

Uháníme po jihorakouské dálnici přes Villach, Klagenfurt, Graz až do Hartbergu. Celou cestu je zataženo, místy prší. Podle informací z NASA má úplné zatmění v Hartbergu trvat 2 min 19 s, od 12:45:12 do 12:47:31, částečné pak od 11:23 do 14:09.

K večeru se zdejší camp, široko daleko jediný, naplní až k prasknutí. Je zde hodně fotografů. Ráno vstáváme v 6:30. Je zataženo. V dálce na východě je vidět protržená oblačnost a Slunce. Tam je již Maďarsko. Krátká rodinná porada a je rozhodnuto. Jedeme za Sluncem!

Řídí Helena a řítíme se k maďarským hranicím. Já naviguji a sleduji oblohu. V Szombathely je ještě zataženo. Vypadá to však mnohem nadějněji, neboť již vidíme okraj fronty. V 8:30 po dlouhé době zase vidíme Slunce. Projíždíme maďarskou rovinou. V Sumegu se před námi na kopci objevuje Vác, starobylý hrad ze 13.století. To je to místo!

Měníme v bankomatu ještě nějaké forinty a vyrážíme. Asi v 11:20 stavím ve 30ti stupňovém vedru pod hradbami svůj stativ. Sigma 135–400 je nastavena na nejdelší ohniskovou vzdálenost. V dálce vidíme hladinu Balatonu. V Minoltě je Fuji Velvia ISO 50. Asi v 11:30 ukusuje Měsíc prví sluneční kousek. Na Heleninu ruku usedají dvě pakobylky. Páří se.

Postupně začíná Slunce slábnout, ochlazuje se. Obzor se barví do žlutočervena, přestože máme Slunce přímo nad hlavou. A pak náhle je to zde. Jako zářivé diamanty se nejprve objevují Bailyova světla. Jev, kdy přímé paprsky přicházejí jen z několika bodů a okraji měsíčního disku. V následujícím okamžiku se jako zázrak rozzáří nádherná sluneční koróna. Žhavá sluneční chromosféra má fantastickou růžovo-světle modrou barvu.

Život se zastavuje. Je hrobové ticho. Pozoruji Slunce a při tom mačkám jeden snímek za druhým. Mám nastavenu clonu f11 a z času 1/500 s prodlužuji časy až k 1,5 s. Najednou je konec. Rychle zkracuji čas, abych ještě zachytil Bailyova světla.

Byly to asi dvě nejkratší minuty v mém životě. Příště to zde bude až 3.září 2081. Nasazuji ještě Tokinu 28–70/2,6–2,8 abych zachytil nádherné cirrocumuly při 98% zatmění. Skupina Španělů sedící opodál zpívá.

Jdeme si ještě prohlédnout hrad. Občas hledíme na Slunce přes svářečské sklo č.14. Ještě je asi polovina kotouče zakryta. Život je zase v normálních kolejích. Na hradě se prohlídky s průvodcem, který seznamuje s historií, příliš nevedou. Zato zde funguje tvrdý business ve všech podobách. Fronta čeká na prohlídku zbrojnice. Chodí se jednotlivě. Po vstupu nám sličné děvy nasadily přilby a nabídly fotografii asi za 700 Kč. Lehce v šoku říkáme ne.

Scházíme z kopce k autu. Když už jsme tady, jedeme se k Balatonu vykoupat. Těch nečekaných 500 km stálo určitě za to.

Zatmění Slunce Zatmění Slunce
Zatmění Slunce Zatmění Slunce
Zatmění Slunce Zatmění Slunce
Zatmění Slunce
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram